Öppettider

Tisdag - Fredag: 10.00-18.00 med Lunchstängt: 13.00-14.00
Lördag,Söndag, Måndag: Stängt

Lördagar, Måndagar tidsbokning

Guld är en mjuk, gul ädelmetall. Man legerar finguldet med andra metaller av två anledningar:

1: Göra materialet hårdare, om materialet är för mjukt missformar sig smyckena lätt och eventuella ädelstenar löper stor risk att falla ur.

2: För att kunna ändra färg på guldet, till exempel till vitt eller roséfärgat.

Mängden finguld anges i termen karat.

24 karat = 100% finguld

18 karat = 75% finguld

14 karat = 58,5% finguld

9 karat = 37,5% finguld

Vi använder oss av 18 karat. Det vill säga att legeringen består av 75% finguld och 25% andra metaller. Vilka metaller som utgör de 25% är beroende på vilken färg guldet ska ha.

Rödguld: 25% består av silver och koppar, om man vill ha roséfärgat guld ökar man mängden koppar och drar ner på mängden silver. Om man vill ha gult guld ökar man mängden silver och drar ner på mängden koppar.

Vitguld: 25% består av silver + palladium vilket ger vitguldet en grå ton. Vi använder oss endast av vitguldslegeringar med hög palladiumhalt.

Det finns vitguldslegeringar som innehåller lite, eller ingen palladium alls. Detta vitguldet får en gul ton.

För att dölja den gula eller gråa tonen plätterar man oftast vitguldssmycken med rodium*. Rodiumet slits bort när man använder smycket och vitguldets färg kommer fram.

Vitguld med hög palladiumhalt har endast en liten färgskillnad mot det vita rodiumet, och det syns därför inte särskilt tydligt när det slits bort. Vitguld med låg palladiumhalt har en stor färgskillnad, och därför syns det tydligt på dessa smycken när rodiumet slits bort. Man kan lämna in smycket till sin guldsmed för att rodiera om det så det ser ut som nytt igen.

Förr i tiden använde man nickel i vitguld vilket gjorde det väldigt vitt, men i Sverige har man inte använt nickel i smycken sedan 1980-talets början. Sedan början av 2000-talet finns det även regler som EU satt upp vilka begränsar nickelvärdet i bland annat smycken.

*läs mer under kategorin "Platina"